U bent hier
Wat Antwerpen van plan is, is een unicum

“Wat Antwerpen van plan is, is een unicum”, stelde een projectontwikkelaar als reactie op de minimale oppervlaktes. En dat is helemaal juist.
Dat vindt ook de Vlaamse bouwmeester. Na een passage in de media waarin hem werd toegedicht dat hij ‘scherpe kritiek’ gaf en dat hij zou stellen dat ‘Antwerpen een rijkemensenstad’ wordt, eist hij een rechtzetting. Hij had immers aan de journalisten telefonisch verklaard geen uitspraken te doen, alvorens de werkelijke toedracht te kennen. Vandaag heeft de bouwmeester kennis genomen van de afwijkingsmogelijkheden en de berekeningswijze. Ik citeer zijn reactie: “Tweeverdieners in de stad houden en tegelijk een marge open houden voor de minder kapitaalkrachtigen is inderdaad een goede aanpak.U krijgt bij deze mijn felicitaties en mag ze voor mijn part luidop voorlezen in het schepencollege, in de gemeenteraad en voor de pers”, schrijft Van Broeck. Dat is bij deze gebeurd.
Met het vastleggen van minimale oppervlaktes maken we immers een duidelijke keuze voor betaalbaar en kwalitatief wonen én we voorzien voor de creatieve projectontwikkelaar ook in afwijkmogelijkheden tot 15%. Zo moet een appartement met 1 slaapkamer minimum 60 vierkante meter groot zijn. Indien er bijvoorbeeld waardevolle gemeenschappelijke delen zijn voor bewoners, of er wordt extra groene ruimte voorzien, kan dat 51 vierkante meter worden.
Spreken we daarmee de trend van kleiner wonen tegen? Helemaal niet, kleiner wonen is inderdaad een deel van de oplossing . Maar naast ‘kleiner’ zetten we als stadsbestuur in één adem ook ‘creatiever’. We bieden projectontwikkelaars en investeerders een heel gamma van afwijkingsmogelijkheden aan maar daarvoor vragen we in ruil enige vindingrijkheid en bovenal kwaliteit. Op die manier hoeven Antwerpenaren niet in te boeten aan leefbaarheid en schuiven we de sterkste woningmarkt naar voren.
Zoals een projectontwikkelaar afgelopen week rechtmatig stelde, is Antwerpen dus inderdaad een van de steden in dit land waar het meeste gebeurt op het vlak van ruimtelijke ordening. Door voor elk type bewoner van onze stad een geschikte woning aan te bieden om zo meer mensen naar de stad te lokken (en ze tegelijkertijd ook hier te houden), breken we daar opnieuw een lans voor.
Als stad willen we inzetten op kwaliteit en niet enkel op kwantiteit. We kiezen daarmee resoluut voor een succesvolle wooncarrière voor alle Antwerpenaars, van studenten tot senioren. In het bestuursakkoord van de stad Antwerpen staat de ambitie centraal om van Antwerpen de meest leefbare stad van het land te maken. Dat maken we verder waar met deze maatregel.