Vakbonden betalen verkeersboetes chauffeurs VVM De Lijn terug

Door Annick De Ridder op 27 februari 2015, over deze onderwerpen: Openbaar vervoer

De VVM De Lijn beschikt over regels in geval van verkeersovertredingen van haar chauffeurs. Iedereen maakt af en toe wel eens een fout in het verkeer. Daarom treedt de vervoersmaatschappij niet erg streng op bij een eerste, lichte overtreding, en betaalt zij de boete in plaats van de chauffeur. Pas bij een tweede, derde, vierde of vijfde boete binnen hetzelfde jaar zal de chauffeur een groter deel van die boete zelf moeten betalen. Boetes voor zware overtredingen, zoals door het rood rijden, bellen achter het stuur of aan hogere snelheid rijden worden wel sneller doorgerekend. De systemen verschillen per provincie.

“Bepaalde chauffeurs binnen de VVM De Lijn vertellen me evenwel dat sommige vakbonden nog bovenop de regeling van de VVM De Lijn boetes terugbetalen aan hen”, aldus Annick De Ridder. “Dit staat haaks op de doelstellingen van het beleid: een boete voor een lichte overtreding kan worden terugbetaald, maar de chauffeurs worden geresponsabiliseerd bij meervoudige en vooral zwaardere verkeersboetes.”

De chauffeurs krijgen bovendien na een jaar boetevrij rondrijden hun persoonlijk aandeel in de laatste boete terugbetaald. Aangezien dit deel soms al is ‘gecompenseerd’ door een vakbond kan het dus zijn dat chauffeurs winst maken door af en toe een boete te ‘pakken’. “Dit is pervers en totaal onaanvaardbaar”, volgens Annick De Ridder.

“Het is pertinent onjuist dat chauffeurs direct voor lichte verkeersovertredingen gestraft zouden worden, zoals de socialistische vakbond beweert. Momenteel betaalt de VVM De Lijn bijna 80% van alle boetebedragen van haar chauffeurs in Vlaanderen. Slechts iets minder dan 20% is dus voor rekening van de chauffeurs zelf. Wanneer een vakbond ook die 20%, voor zware en herhaalde overtredingen, nog eens gaat terugbetalen wordt dit hele systeem natuurlijk onderuit gehaald. Dit is nefast voor de verkeersveiligheid. Voor alle duidelijkheid: deze praktijk wordt door verschillende bronnen bevestigd. De socialistische vakbond zou beter moeten weten dan mij van leugens te beschuldigen.”

De VVM De Lijn en de Vlaamse regering zetten in op verkeersveiligheid, ook in de sector van het openbaar vervoer. Zware en herhaalde verkeersboetes mogen dus niet genegeerd worden. Minister Weyts bevestigde dat hij werkt aan een uniformisering van de verschillende systemen. Daarnaast zal hij vragen aan de directie van de VVM De Lijn om in overleg te gaan met de vakbonden en de parallelle terugbetalingspraktijken aan te kaarten. 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is