Over de perverse rol van de vakbond en het niet wakker liggen van de verkeersveiligheid

Door Annick De Ridder op 16 augustus 2016, over deze onderwerpen: Openbaar vervoer

De socialistische vakbond blijft de verkeersboetes van tram- en buschauffeurs terugbetalen. “Hemeltergend’, aldus Annick De Ridder, “dit komt de verkeersveiligheid niet ten goede.”

Als een buschauffeur een verkeersovertreding begaat, betaalt de VVM De Lijn als werkgever die momenteel voor het grootste deel terug. Pas vanaf een tweede, derde of vierde boete moet de chauffeur zelf een groter deel opleggen, als responsabiliseringsbijdrage. Het is net die eigen bijdrage, die door de chauffeur dient betaald te worden bij een zware of herhaalde verkeersovertreding, die door de vakbond wordt terugbetaald.

“Hierdoor wordt het responsabiliseringsaspect teniet gedaan, wat niet de bedoeling kan zijn”, aldus Annick De Ridder. “Iedereen kan fouten maken, en chauffeurs bij de VVM De Lijn rijden vaak onder grote tijdsdruk. Daarom heb ik er voor alle duidelijkheid geen probleem mee dat de vervoersmaatschappij een eerste of zelfs tweede (occasionele) boete voor een lichte overtreding in plaats van de chauffeur betaalt. Maar niet voor zware overtredingen.”

Bovendien verdienen sommige chauffeurs zelfs aan verkeersboetes. In sommige gevallen betaalt de VVM De Lijn de responsabiliseringsbijdrage terug na 12 maanden foutvrij rijden. Wanneer deze reeds door de vakbond is betaald kunnen chauffeurs met andere woorden deze ‘eigen bijdrage’ twee keer terugbetaald krijgen. Dat is natuurlijk onaanvaardbaar.

De directie van De Lijn probeert nu al bijna 2 jaar via sociaal overleg een redelijk akkoord te sluiten met de vakbonden. De eerste twee lichte overtredingen zouden door de VVM De Lijn betaald worden. Maar meer overtredingen of echt zware overtredingen zoals door het rood licht rijden: die boetes zouden de chauffeurs zelf moeten betalen. Al meer dan 10 vergaderingen weigert vakbond evenwel de voorstellen van de directie te bespreken. Dit heeft niet meer met een “drukke agenda” te maken, maar met onwil om hieraan iets te veranderen.

“Al bijna 2 jaar wordt dit overleg geblokkeerd door de vakbond. Dit is bijzonder jammer, niet enkel voor de verkeersveiligheid op zich, maar het is ook een smet op het blazoen van al die voorzichtige chauffeurs (de overgrote meerderheid!), die iedereen op een veilige manier naar school, werk of huis willen brengen”, aldus Annick De Ridder.

Bekijk hier het VTM-nieuwsfragment over dit onderwerp

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is