Eén jaar Bourgondische coalitie in Antwerpen

Door Annick De Ridder op 3 januari 2020, over deze onderwerpen: Antwerpen

Voor de Gazet van Antwerpen blikte ik terug op mijn eerste jaar als schepen. Ik maakte meteen ook de balans op van één jaar Bourgondische coalitie van N-VA, sp.a en Open Vld in Antwerpen. De mayonaise pakt en daar heeft burgemeester Bart De Wever een groot aandeel in. Een bloemlezing.

… over de vuurdoop als schepen

“Fantastisch. Ik ben altijd gepassioneerd geweest door de politiek. Als parlementslid trek je steeds aan de kar, maar je impact blijft beperkt. Als schepen zit je aan de knoppen en heb je daadwerkelijk impact. Met de haven lever je een bijdrage aan de duurzame, economische groei van Vlaanderen. Met stadsontwikkeling geef je de stad mee vorm. Het is ongelooflijk fijn om te doen. De eerste weken waren wel een drama, want er komt veel op je af. De stad valt niet stil omdat er een nieuwe schepen is. De vergunningsaanvragen blijven binnenstromen. Tijdens de feestdagen moest ik op zoek gaan naar kabinetsmedewerkers en mij inwerken in de bevoegdheden. Gelukkig was een deel van het kabinet er al uit de vorige legislatuur. Dankzij hen bleef ik overeind.”

… over geduld dat vaak op de proef wordt gesteld

“Je moet geduld hebben. Ik geef toe dat dit ook voor mij soms moeilijk is. Ik wil dat de dingen vooruitgaan. Dat het soms lang duurt, werkt wel eens op mijn zenuwen.”

… over de realisaties op het terrein

“Het klopt deels dat die niet direct zichtbaar zijn. Stadsontwikkeling is dankbaar omdat je soms al stukken van je beleid in het straatbeeld ziet verschijnen. Neem bijvoorbeeld de heraangelegde Scheldekaaien in het zuiden. De reacties van de Antwerpenaars zijn hartverwarmend.”

… over ideologie en de stijl van de oppositie

“Stadsontwikkeling zou minder ideologisch moeten zijn, maar je krijgt soms het idee dat het ideologisch wordt. Dat is een jammere zaak. Als we de bevolkingsgroei moeten opvangen en we werk willen maken van de bouwshift, dan moeten we naar een selectieve hoogbouw en verdichting gaan in de stadskernen. Zeker als we het openbaar domein kwaliteitsvol willen houden met het nodige groen. Als je dat dan probeert te doen, dan word je geconfronteerd met georganiseerd verzet, dat verder gaat dan participatie. Plots mag er nergens in de hoogte worden gebouwd. De oppositie verwijt je dan een zakkenvuller te zijn. Het is soms jammer dat je in een quasi ideologisch verhaal belandt. Ik wacht nog steeds op de eerste positieve reactie van de oppositie.”

… over de samenwerking in de Bourgondische coalitie en de rol van de burgemeester

“Dat loopt goed. We zijn natuurlijk zeer verschillende partijen en gelukkig maar. Toch slagen we erin om goed samen te werken. De burgemeester speelt daar een bijzondere rol in. Hij weet met humor een stevige discussie te ontmijnen. Over een parkeergarage in een bouwproject aan de Oever geraakte het schepencollege het inderdaad niet eens, maar dat is niet voor herhaling vatbaar. Nu, N-VA en sp.a hebben wel afspraken gemaakt in het bestuursakkoord rond mobiliteit en parkeren in Antwerpen. Het 16de-eeuwse centrum moet maximaal voor bewonersparkeren zijn. Sp.a wil daar sneller in gaan dan wij, terwijl wij als N-VA de bereikbaarheid belangrijk vinden. Ik heb een bekentenis. Twintig jaar geleden nam ik de wagen om van het Zuid naar de Melkmarkt te rijden. Hoe haalde ik het in mijn hoofd? Nu doe ik dat met deelmobiliteit, zoals Velo of de deelsteps. Mensen veranderen. We willen hen niet uit de wagen pesten, maar hen de tijd geven. Voor ons is het een en-enverhaal.”

Lees het volledige artikel hier

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is