De recente "prikacties" in de Antwerpse haven

Door Annick De Ridder op 27 april 2017, over deze onderwerpen: Democratie, Economie, Havens, Mobiliteit, Werkgelegenheid
Havendok

De Antwerpse haven is als tweede grootste haven van Europa en tweede petrochemische cluster wereldwijd de belangrijkste motor van onze Vlaamse welvaart. Jaarlijks verwerkt de haven meer dan 200 miljoen ton goederen en geeft ze rechtstreeks en onrechtstreeks werk aan 150 000 mensen.

“Als rasechte Antwerpenaar met een hart voor de Antwerpse haven, blijf ik me wel vragen stellen bij sommige stakingsacties die onze haven grote schade berokkenen”, zegt Annick De Ridder. “Bij de laatste “prikactie” van de loodsen hebben twaalf ACOD-leden voor een regelrechte blokkering van de haven gezorgd. Maar liefst dertig schepen lagen in wacht en sommige werden naar Rotterdam afgeleid. De schade wordt op 50 miljoen euro geraamd. Daarom moet er nagedacht worden over alternatieven”, zo vervolgt de Vlaams volksvertegenwoordiger.

“Wanneer een blokkering dreigt zou men bijvoorbeeld loodsen kunnen opvorderen of men zou mensen kunnen opleiden om via beloodsing op afstand de schepen de haven binnen te brengen”, vervolgt De Ridder. “Het systeem van beloodsing op afstand wordt reeds toegepast bij slechte weersomstandigheden wanneer loodsen niet meer veilig aan boord kunnen gaan. De loodsen worden dan naar de radarcentrale in Zeebrugge gestuurd en gebruiken moderne radar- en communicatieapparatuur om de schepen te begeleiden bij hun navigatie”.

“Sociale vrede is héél belangrijk, maar binnentreden in de 21e eeuw is dat ook. Hopelijk zullen in de toekomst àlle loodsen de overstap willen maken naar efficiënter werken en voor een betrouwbare dienstverlening zorgen zonder werkonderbrekingen. Dat is cruciaal voor de toekomst van onze haven en het behoud van onze welvaart”, zo besluit de Vlaams volksvertegenwoordiger.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is