Aanpassing zondagsaanbod De Lijn is stap naar nieuw openbaar vervoer

Door Annick De Ridder op 18 december 2014, over deze onderwerpen: Openbaar vervoer, De Lijn, Verandering
Aanpassing zondagsaanbod De Lijn is stap naar nieuw openbaar vervoer

“De stap naar een nieuw, vraaggericht openbaar vervoersmodel wordt nu echt gezet.” Zo reageert Vlaams Parlementslid Annick De Ridder (N-VA) op de aankondiging dat de Vlaamse Vervoersmaatschappij De Lijn alle zondagsbussen afschaft die voor 10 uur en na 19 uur buiten de centrumsteden rijden. In centrumsteden verandert er niets. “Door deze maatregelen vermijden we ook een al te grote stijging van de tarieven van De Lijn”, aldus De Ridder.

De nieuwe zondagsregeling past binnen de besparingsoefening die De Lijn doorvoert. Twee derde van de besparingen zullen gerealiseerd worden door interne efficiëntiewinsten. De aanpassing van het zondagsaanbod is goed voor 16 procent van het totaal. "De Lijn moet haar middelen zo efficiënt mogelijk gebruiken. Wij willen volle bussen. Aan lege bussen heb je niks", stelde Vlaams minister-president Geert Bourgeois in het Vlaams Parlement.

Annick De Ridder beaamt: "We zullen een realistische prijs betalen voor een ander en beter openbaar vervoer. Door de efficiëntie te verhogen, maken we middelen vrij om op de piekmomenten meer openbaar vervoer in te zetten. Belangrijk is dat deze bijsturing ervoor zorgt dat De Lijn verder kan investeren, onder meer in een duurzamer wagenpark en in maatregelen om de doorstroming te verbeteren.”

Het is al langer bekend dat De Lijn volgend jaar een inspanning van 34,8 miljoen euro moet leveren. Eerder besliste de raad van bestuur al om de kostendekkingsgraad te verhogen.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is