70 jaar geleden werd het concentratiekamp van Dachau bevrijd

Door Annick De Ridder op 4 mei 2015, over deze onderwerpen: Democratie

Op zondag 3 mei nam Annick De Ridder samen met o.a. minister-president Geert Bourgeois, kamervoorzitter Siefgried Bracke en Vlaams volksvertegenwoordiger Wilfried Vandaele deel aan een herdenkingsplechtigheid '70 jaar bevrijding van het concentratiekamp Dachau'. De plechtigheid vond plaats op de ‘Appellplatz’ van het concentratiekamp. Meer dan 40.000 mensen stierven in het concentratiekamp, onder andere door ontbering, dwangarbeid of medische experimenten. 

"De beklijvende getuigenissen van overlevenden riepen herinneringen op aan mijn bezoek aan het vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau op 16-jarige leeftijd. De gruwel van wat in deze kampen plaatsvond mag niet vergeten worden, integendeel. Daarom blijf ik voorstander van herinneringseducatie in het onderwijs, iets waar ook Angela Merkel voor pleitte in haar toespraak," aldus Annick De Ridder. "Dit moet er voor zorgen dat al onze scholieren afstuderen met kennis over de vernietigingsmachine van de Duitsers tijdens WO II. Opdat nooit vergeten wordt, dat wat nooit vergeten mag worden."

Het concentratiekamp Dachau was het eerste grootschalig opgezette concentratiekamp van de SS in nazi-Duitsland. Het lag ten oosten van de stad Dachau, ongeveer 20 km ten noordwesten van München. Het was in gebruik van 22 maart 1933 tot aan de bevrijding door Amerikaanse troepen op 29 april 1945, en er verbleven in die periode naar schatting 200.000 mensen.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is